زیر و بم شغل نویسندگی

هنوز خیلی ها معتقدند که نویسندگی نمی تواند شغل باشد مخصوصا در ایران چرا که امرار معاش از طریق نوشتن را راهی سخت و دشوار می دانند. در واقع هم همینطور است. اما اگر به هر دلیلی تصمیم گرفته اید چه به عنوان حرفه ی اصلی چه در کنار شغل خود وارد دنیای نویسندگی شوید پیشنهاد می کنم این مقاله را تا انتها دنبال کنید.

 

چرا می نویسیم؟

کشف الفبا باعث نوشتن شد. قبل از آن مهارتهای مختلف دیگری بود که انسان را به ارتباط با همنوعانش وا میداشت. مثل حرف زدن، نقاشی کردن و… ازیک جایی به بعد نوشتن هم وارد عمل شد و زبان غیر از گفتار ، جنبه ی نوشتاری هم پیدا کرد. آدم ها تصمیم گرفتند آنچه را که فکر می کنند به زبان بیاورند و آنچه را که به زبان می آورند بنویسند و کم کم خط اختراع شد. قواعد خط و نوشتن رفته رفته از کشوری و فرهنگی تغییر یافت و بدین گونه ارتباطات شکل تازه ای پیدا کرد. با نوشتن این امکان به وجود آمد که اطلاعات و دانش بشر به شکل مکتوب ثبت و ضبط شود و راه برای انتقال دانسته ها از نسلی به نسل دیگر فراهم شد. از طرفی امکان ارتباطات راه دور با راههایی نظیر نامه نگاری و بعد ها تلگراف و …هم ایجادشد.
انسانها برای اینکه چیزی را از یاد نبرند آن را می نوشتند و این نوشتن به مرور به یک آیین و هنر با شیوه های متفاوت و منحصر به فرد تبدیل شد. فن نویسندگی و کتابت آنقدر اعتلا پیدا کرد که کتاب های مختلفی در علوم مختلف نگاشته و ادبیات با تکیه بر نوشتن پدیدار شد.

برای نوشتن از کجا شروع کنیم؟

ابزار نوشتن ساده است یک قلم و کاغذ یا یک لب تاپ، یک دنیا عشق و اشتیاق و از همه چیز مهمتر تلاش و خستگی ناپذیر نبودن. کلمات ابزار اصلی نوشتن هستند و ذهن نویسنده در تکاپوی کلنجاری دائم با چیدمان و کنار هم نهادن آنها به ژنظور ایجاد فضایی است تا مفهوم مورد نظر خود را انتقال دهد. در دنیای امروز خیلی ها نوشتن را امتحان می کنند اما به مانند هر کاری برای موفقیت در نویسندگی به ممارست و مهارت احتیاج هست. اگر می خواهید مطرح شوید و به قول معروف سری توی سرها درآورید، فقط عشق کافی نیست و نیاز به تلاشی مداوم است.

 

برای نویسنده بودن چه تحصیلاتی لازم است؟

بگذارید قدری از تجربه ی شخصی خودم حرف بزنم. خیلی از آدم های موثر و کاردان زندگی من، تحصیلات آکادمیک را به صورت جدی دنبال نکرده اند. بزرگترین استاد خودشناسی ای که در زندگیم می شناسم یک لیسانس داشته و تالیفات و آثارش آنقدر زیاد بوده است که
بهترین دوست زندگی من ، با رتبه ی تک رقمی در کنکور و تحصیل در بهترین دانشگاههای کشور، به لیسانس اکتفا کرد و حتی بعد از قبولی در مقطع فوق لیسانس این بار هم در دانشگاه تهران و داشتن فرصت تحصیل در خارج از کشور عطای آن را به لقایش بخشید و به صورت جدی درگیر کار شد و امروز یکی از موفق ترین افراد در حوزه ی کاری خود است.

در حوزه ی داستان نویسی هم به جرات خیلی از افراد موفق، تحصیلات دانشگاهی نداشته یا تحصیلات مرتبط ندارند. حتی بعضی از نویسندگان مشهور در جایی از زندگیشان تحصیلات را نیمه کاره رها کرده و وارد دنیای نویسندگی شدند و مصداق نگار من که به مکتب نرفت و خط ننوشت به غمزه مساله آموز صد مدرس شد.

اینها را نگفتم که بگویم نمی توانید رشته ی مرتبط با نوشتن را در دانشگاه بخوانید. خیلی از دانشگاه های مطرح آمریکا و دنیا نویسندگی را جز رشته هایشان تا مقاطع ارشد و دکترا گنجانده اند و در ایران هم به تازگی این رشته وارد دانشگاه شده. شما می توانید در دانشگاه ادبیات فارسی، انگلیسی و رشته هایی که مرتبط با نوشتن هستند را دنبال کنید. تحصیلکرده بودن هیچ منافاتی با نوشتن ندارد اما برای نویسنده بودن الزامی به داشتن مدرک دانشگاهی یا گذراندن واحدهایی خاص نیست.

درآمد نویسندگی

آیا از طریق نوشتن می شود کسب درآمد کرد؟ یقینا پاسخ بله است اما نه یک بله ی بی قید و شرط!
برای درآمدزایی از طریق نوشتن کسب تجربه امری الزامی است. حتما باید بدانید که چه موضوعی بر انگیزاننده ی حس نوشتن در شماست و همان را بنویسید. یکی دوستدار هنر تئاتر است و قلم زدن هایش هم به همین مربوط است و دیگری از فلسفه یا روانشناسی خوشش می آید. بنابراین داشتن موضوع یا موضوعات به منظور نوشتن، شرط اساسی است. بعد از اینکه حیطه های کاری مشخص شد وقت این می رسد که مطلب منتشر کنید. بخوانید و مطالعه کنید و از هر دریچه ای به آن موضوع ورود پیدا کرده و بعد رهیافت های خود را بنویسید و در معرض دید مخاطب قرار دهید. انتشار مطالب راه را برای دیده شدن باز کرده و کم کم دست شما را برای بازی با واژگان باز و قوی می کند. یک نویسنده از راه های مختلف می تواند پولساز باشد. نشر محتوا و مطلب در پیج اینستاگرام ، تبلیغ نویسی ،نویسندگی برای مجلات و کانالهای مختلف تلگرام و یا سایت، نوشتن کتاب در حوزه های مختلف ، روزنامه نگاری ، فیلمنامه و نمایشنامه نویسی … همه این ها به شدت می توانند توان مالی نویسنده را بالا ببرند اما بی شک پول در آوردن از راه نوشتن مثل هر کار دیگری لااقل تا وقتی در آن حسابی خبره نشده باشید به راحتی آب خوردن نیست. شما نیازمند شناسایی ذائقه ی مخاطبانتان و افزایش مهارتهای مختلفی هستین تا دل مردم را طوری به دست بیاورید که حاضر باشند برای نوشته های شما پول از جیبشان خرج کنند وگرنه چه بسیار نویسنده و محتوای اثر گذار!

نوشتن، روباه نارنجی که شما را اهلی می کند

نویسندگی، عشق و انضباط شخصی عجیبی را می طلبد و شما را وا می دارد که به مخاطبان و خودتان و حتی اثری که خلق می کنید متعهد باشید. هر چقدر آتش عشق نوشتن در شما شعله ورتر باشد تعهدتان را پررنگ دیده و مسئولانه تر رفتار می کنید. درست مثل روباه و شازده کوچولو عشق نویسنده به نوشتن و تاثیر اعجاز آور نوشتن بر نویسنده، یک رابطه ی دوطرفه ی عمیق است.

به اشتراک بگذارید
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در linkedin
پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *