حمید یک سرآشپز خوش ذوق و موفق است که از راه آشپزی درآمد بالایی به دست آورده و غذاهایش به شدت مورد استقبال مشتری های رستورانش قرار گرفته. او فردی چاق با موهای جوگندمی و قد نه چندان بلند است و تحصیلاتی دانشگاهیش ارتباطی به شف بودنش ندارد. اما در آشپزی آن قدر حرفه ای و هنرمند است که هر بیننده ای از دیدن عشقش به کار تحسینش می کند و از خوردن دستپخت او لذت می برد. موقع آشپزی روحیه اش خوب و شاداب است و به نظر می رسد دارد بهترین لحظات را تجربه و خلق می کند و دیگران را هم در آن سهیم می نماید.
اعتماد به نفس از کجا می آید؟
اعتماد به نفس به معنی داشتن روحیه ی خود باوری است و فردی که اعتماد به نفس بالایی دارد معمولا در زندگی یک سر و گردن جلوتر از بقیه است چون قدرت بروز استعدادها و توانایی هایش را به بهترین شکل ممکن دارد و می تواند خلاقیت زیادی در برنامه ریزی و اهدافش به خرج بدهد. اعتماد به نفس احساسی است که از درون می آید و ریشه در عزت نفس دارد. افراد دارای عزت نفس بالا معمولا اعتماد به نفس بالایی دارند چون به خودشان احترام می گذارند و احساس ارزشمندی و لیاقت می کنند. کسی که احساس ارزشمندی می کند خودش را دوست دارد و به خود عشق می ورزد.
می شود گفت این افراد رضایت درونی بالایی دارند و تحت تاثیر مسائل بیرونی نیستند که به این حسشان صدمه وارد بشود و ذهن و روانشان تا حد زیادی آرام است. بنابراین پول و موقعیت، جایگاه اجتماعی و … تا وقتی خود فرد از درون احساس ارزشمندی و عزت نفس نداشته باشد نمی توانند به تنهایی به وجود آورنده ی این احساس باشند.
ویژگی ها و نشانه های افراد دارای اعتماد به نفس بالا
برای اینکه بببینیم یک فرد با اعتماد به نفس بالا چه ویژگی هایی دارد فاکتورهای پایین می تواند موثر باشد:
به زبان بدن خود توجه کافی دارد
زبان بدن در شخصیت و رفتار شناسی کاربرد بسیار زیادی دارد و می توان از طریق این body language پی به ویژگی های درونی فرد برد.
افرادی که اعتماد به نفس بالایی دارند زبان بدنشان کاملا گویای این مساله هست. یعنی فردی که اعتماد به نفس بالایی دارد مشخصاتی دارد که او را از بقیه متمایز می کند.
معمولا افراد با اعتماد به نفس زبان بدن باز دارند. زبان بدن باز به این معنی است که آنها معمولا گشاده رو هستند و به راحتی می توانند ارتباط برقرار کنند. این افراد به جای اینکه دنبال جلب توجه بقیه باشند به تاثیرگذاری روی آنها توجه می کنند و ارتباط چشمی در آنها بسیار قوی است. برعکس افرادی که ارتباط چشمی برقرار نمی کنند و زبان بدن بسته ای دارند کسانی هستند که از ضعف اعتماد به نفس رنج می برند. افراد خجول و کمرو از ارتباط چشمی فرار می کنند و دست هایشان را از دید بقیه مخفی می کنند. هنگام ایستادن و راه رفتن محکم و قاطع نیستند و در کل زبان بدن آنها نشان می دهد مضطرب و نگرانند.
در صحبت کردن جذاب و تاثیرگذار است
یکی از ترس های شایع در بسیاری از افراد، صحبت کردن در جمع است و تحقیقات نشان داده که ترس از صحبت و سخنرانی در جمع از ترس از مرگ هم پیشی گرفته است. افرادی که اعتماد به نفس بالایی دارند به شدت جذاب و تاثیرگذار برخورد کرده و صحبت می نمایند. در درجه ی اول آنها هنگام گفت و گو سراپا گوش شده و شنونده ی فعال هستند و این قدرت و قابلیت را دارند که به راحتی سر صحبت را باز کنند. آنها در جمع های مختلف از صحبت کردن ترسی ندارند و در هر حالی به راحتی نظرشان را ابراز می کنند.
فرد خجالتی ممکن است موقع صحبت کردن در جمع دچار ترس و اضطراب شود و این اتفاقی بسیار شایع در افراد است که از حرف زدن در برابر دیگران دچار هراس می شوند.
یکی از نشانه های اعتماد به نفس بالا، شادی و شوخ طبعی است. افراد شاد دوست داشتنی ترند و هنگام سلام کردن و حرف زدن در کلامشان شور و انرژی زیادی وجود دارد که به بقیه هم انتقالش می دهند و همین موضوع از آنها انسان های جذاب و دوست داشتنی می سازد.
داشتن باورهای مثبت
این یکی همیشه و همه جا مهم است. ما همه در درونمان گفتگوی ذهنی داریم که می تواند هر چیزی باشد. وقتی قبل از انجام هر کاری مدام به خودمان می گوییم نمی توانم ، نمی شود ، امکان ندارد و … دلیلی بر کمبود اعتماد به نفس است. شناسایی گفتگوهای ذهنی تاثیر زیادی بر افزایش اعتماد به نفس دارد کسی که خود باوری بالایی دارد روحیه ی مثبت اندیش دارد و به جای آنکه مدام به خودش احساسات و افکار منفی را تلقین کند برای انگیزه دادن و جایگزین کردن افکار مثبت تلاش می کند.هیچ کسی از همان ابتدا برنده یا بازنده خلق نشده و این تلاش و تفکر فرد است که او را به سمت موفقیت می برد. کمبود اعتماد به نفس ارتباط زیادی با گفتگوی درونی و باورهایمان نسبت به خود و شرایط دارد.
ترس از تایید و قضاوت شدن ندارد
اکثر ما متوجه این مطلب شده ایم که نظرات دیگران تا چه حد برایمان مهم است اما نمی توانیم کاری برای آن بکنیم. واقعیت این است که گاهی ذهن ما می خواهد ما را به سمت تایید طلبی ببرد در حالیکه ما قرار نیست همه را راضی نگه داریم و افراد قوی به خوبی به این موضوع پی برده اند. اینکه دیگران راجع به آنها چه فکری می کنند برایشان مهم نیست چون این نکته که بخواهید مطابق میل بقیه زندگی کنید یا تلاش کنید همه از شما راضی باشند بدون شک ریشه در ترس دارد و نشان می دهد فرد در پذیرش خودش همانگونه که هست دچار مشکل است.
از مقایسه ی خود با بقیه دست بر می دارد
برای داشتن عزت نفس و احساس ارزشمندی بالا مقایسه جایگاه ندارد. اعتماد به نفس هم به نوعی به همین احساس رضایت درونی برمی گردد و تنها کسی که ما نسبت به او مجاز به مقایسه ایم خودمان هستیم. مقایسه دیروز خودمان با امروز. وگرنه اینکه فلانی چه ماشین و سر و وضعی دارد و …نشان می دهد فرد احساس ارزشمندی از درون نمی کند و این می تواند اعتماد به نفسش را هم خدشه دار کند.
قدرت نه گفتن دارد
انسان با اعتماد به نفس خیلی خوب می داند که قرار نیست و نباید هم به هر درخواستی که از او می شود جواب مثبت دهد و در واقع از این طریق خودش را درتنگنا قرارنمی دهد. بنابراین به آسانی هر جا لازم بداند نه می گوید. یک فرد با اعتماد به نفس این را به خوبی میداند که قرار نیست همیشه خودش را با بقیه همراه کند و مخالف نظرات بقیه دیدگاهی نداشته باشد تا از این راه دل دیگران را به دست بیاورد. او خود باوری و اطمینان کافی نسبت به خود دارد و این موضوع باعث می شود با خودش صادق باشد و به علائق و احساساتش الویت بدهد. بنابراین همیشه با صراحت خواسته هایشان را بیان می کنند و خوشنودی خودش را فدای تایید بقیه نمی کند.این به این معنی هست که این افراد آگاه هستند که شخصیتشان بر هر چیزی مقدم است و برای اینکه بقیه آنها را دوست داشته باشند میدانند لازم نیست در موقعیت های مختلف پاسخ مثبت بدهند خصوصا که می دانند این رفتار می تواند راه سواستفاده و یا باج خواهی را برای بقیه باز کرده و از طرفی ناخوشنودی خودشان را به همراه بیاورد.
ضعف های خود را می پذیرد
ما انسان ها ضعف های ریز و درشتی داریم و هیچ کسی بی نقص و کامل نیست. به قول معروف گل بی خار خداست. افرادی که از اعتماد به نفس کافی برخوردار نیستند همیشه تلاش میکنند تا این ضعف هایشان را از بقیه مخفی کنند و در صدد انکارشان بر می آیند که خود این ریشه در کمال طلبی افراطی دارد..
فردی که اعتماد به نفس خوبی دارد ضعفهای خود را انکار نمی کند و آنها را میپذیرد واتفاقا تلاش می کند با پذیرش ضعف هایش آنها را برطرف کند و شخصیتش را بهبود بخشیده و ارتقا دهد. افراد قوی بر نقاط مثبت شخصیت خود تکیه می کنند و برای رفع ضعف ها هم تلاش می کنند. .
به مهارت ها و کارهایی که از آنها لذت می برد، می پردازد
افراد با اعتماد به نفس می دانند که چه کارهایی مطابق علاقه و میل آنهاست و برای انجامشان وقت و انرژی صرف می کنند ودر همه حال برای آنها برنامه ریزی می کنند.فرد اعتماد به نفس همیشه برای خودش وقت دارد و بین مشغله ها و مسئولیت های مختلفش از خودش غافل نمی شود. زیرا به خوبی به این نکته آگاه است که در درجه ی اول خودش و حال خوبش مهم است و بعد بقیه ی چیزها اهمیت پیدا می کند..
به همین علت است که نسبت به امور مورد علاقه شان توجه نشان میدهند تا بتوانند به بهبود حال خود کمک کنند و در اصل عامل ایجاد احساس خوب در وجود خود باشند. شناخت چیزهایی که این حال خوب را ایجاد کند بسیار مهم است. هر کسی از فعالیت خاصی لذت می برد و این موضوع می تواند در آرامش روانیش بسیار موثر بوده و شفای ذهن را برای او به همراه بیاورد.
آخرین دیدگاهها