اعتماد به نفس داشتن و نداشتن در زندگی روزمره ی همه ی ما بسیار مهم و کلیدی است. افرادی که اعتماد به نفس پایین دارند به شدت ترس از قضاوت شدن دارند و می خواهند مورد تایید همه باشند.
فرض کنید در یک جمع دوستانه و یا یک جلسه ی کاری مهم نشسته اید و بحثی در می گیرد و همه به نوعی درگیر این چالش یا مذاکره می شوند. اگر شما فرد راحت و مطمئنی باشید به راحتی در بحث شرکت می کنید و یا نظرات و ایده هایتان را در جلسه ی کاری ارائه می دهید و بالعکس. یعنی خجالتی و کمرو بودن باعث می شود نتوانید آزادانه و راحت خودتان را بیان و ابراز کنید.
بنابراین بیاعتماد به نفس بودن یعنی موقعیت و فرصت های مختلفی ممکن است داشته باشیم و آنها را از دست بدهیم.
زبان بدن افراد با اعتماد به نفس چگونه است؟
معمولا فردی که اعتماد به نفس خوبی دارد دارای زبان بدن متفاوتی نسبت به کسی است که از آن بی بهره است که در اینجا به این ویژگی ها اشاره می شود.
ارتباط چشمی برقرار کردن
دقت کرده اید بعضی افراد هنگام گفتگو نگاه مستقیم به مخاطب دارند و برعکس گروه دیگر نگاهشان را از دیگران می دزدند؟ ارتباط چشمی زبان بدن مهم و موثری است که از طریق آن میتوانید تاثیر زیادی روی مخاطب بگذارید و خودتان را به عنوان یک انسان شجاع و باهوش و دارای اعتماد به نفس نشان دهید. در اصل منظور از ارتباط چشمی این است که شما بتوانید نگاه های به موقع و درستی به مخاطب خود داشته باشید نگاه هایی که در هنگام گفتگو تکرار شونده هستند و برای جلب اعتماد مخاطب به کار می روند. بنا براین کاملاً طبیعی بوده و نباید ارتباط چشمی را با زل زدن و خیره شدن به چشمان طرف مقابل که اتفاقا می تواند کار ناشایست و زننده ای باشد، اشتباه گرفت.
ارتباط برقرار کردن با دیگران از طریق چشم ها پیام های بسیاری برای طرف مقابل دارد شما در واقع به او می فهمانید که برای شما مهم و ارزشمند است و همین نکته باعث می شود او با شما همدل و همراه بوده و متقابلا حس خوبی را که از شما می گیرد در رفتارش نشان دهد. .
هنگام برقراری ارتباط چشمی با مخاطب حواس خود را کاملا به او بدهید و سرگرم وسایل دیگری مثل موبایل و …نشوید چرا که مخاطب فکر می کند برایش ارزش قائل نمی شوید. اگر نگاه مداوم به مخاطب سخت است می توانید از ترفندهای مختلفی استفاده کنید مثلا به جای نگاه کردن به چشمان او، به فاصله میان دو ابروی او نگاه كنید و یا تلاش کنید نگاهتان را به اجزای مختلف صورت او متوجه کنید تا رفته رفته ارتباط چشمی برایتان آسانتر بوده و نیازی به تلاش خاصی نداشته باشد و تبدیل به یک عادت در شما شود.
حالت دستان
عادت دست ها را به جیب بردن معمولا نشان دهنده ی اعتماد به نفس کم و حتی استرس و نگرانی است. با اعتماد به نفس ها هنگام گفتگو ، عکس انداختن و … دستانشان را آزاد می گذارند و از نمایش آنها به صورت آزاد و رها ابایی ندارند.دست به کمر زدن و شل و ول بودن مچ ها هم می تواند نشان دهد فرد خیلی مطمئن نیست و حتی سلطه پذیر و ترسوست.
دست به سینه ایستادن هم شبیه پنهان کردن دست ها در جیب تاثیر مثبتی ندارد و انگار فرد می خواهد بگوید که گارد گرفته و یا در حالت تدافعی قرار داریم وحتی کمی دور از ادب هم ممکن است به نظر برسد. کف دست ها وقتی رو به بالا باشد معمولا نشانه ی خوبی است.
صاف و استوار ایستادن
حالات بدن تاثیر بسیاری در درک مخاطب از وضعیت ما در هر موقعیتی خواهد داشت. بنابراین وقتی ایستاده هستید یا در هنگام راه رفتن خیلی محکم و قوی باشید تا اعتماد به نفس و قدرت را در شما به بقیه نشان بدهد. خمیده و ناصاف بودن و متزلزل بودن این پیام را به مخاطب می دهد که فرد دچار استرس یا عدم اطمینان است که خوشایند نخواهد بود. پاهای به هم چسبیده معمولا نشانه ی خوبی برای اعتماد به نفس نیست و نشان می دهد فرد راحت نبوده و حتی اضطراب دارد.
همچنین افراد دارای اعتماد به نفس هنگام نشستن روی صندلی،قوز نمی کنند و پاها را کمی کمتر از عرض شانه باز می کنند و دست های خودشان را در کنار بدنشان نگه می دارند. گذاشتن پا روی پای دیگر به صورت ضربدری هم بر عکس باور عموم نه نشانه ی اقتدار که نشانه ی راحت نبودن است..
لبخند وخندههای بلند
لبخند زدن واکنش ملایمی برای بروز شادیست، در مقابل خندیدن یعنی با صدای بلند این احساس شادمانی خود را بروز داده و از خود واکنش نشان دهید و حتی ممکن است همراه با حرکات بقیه ی اعضای بدن شما نظیر سر و دست و …باشد. افراد با اعتماد به نفس به خوبی متوجه تمایز و کاربرد خنده و لبخند هستند و از هرکدام به موقع استفاده میکنند. بدیهی است که در هر موقعیتی نیاز نیست که ابراز شادی و احساسات با صدای خنده ی بلند همراه باشد و در مواقعی هم لبخند زدن برای بیان احساس ضروری و کافی است.
افراد با اعتماد به نفس با صدای بلند می خندند و از خندیدن با صدای رسا در جمع لذت میبرند چون هم دوست دارند بر دیگران تاثیر بگذارند و هم به قدرت تاثیر گذاریشان آگاه هستند. آنها خندیدن را وسیله ای برای دیده شدن می دانند و از اینکه با نشان دادن احساسات واقعی بقیه را تحت تاثیر خود قرار می دهند لذت می برند.
به طور کلی می شود گفت بیان احساسات به سادگی، یکی از مشخصات افراد با اعتماد به نفس است. افرادی که از اعتماد به نفس خوبی برخوردار هستند اغلب در مواجهه با مسائل مختلف احساسات خود را به آسانی بروز میدهند و از این موضوع نمی ترسند و اعتقادی به مخفی کردن احساسشان ندارند. چون باور دارند داشتن این احساسات حق طبیعی آنهاست و دلیلی برای سرکوبشان نیست..
به لحن و صدای خود توجه کنید
آرام صحبت کردن و شمرده حرف زدن می تواند در شیوایی و گیرایی کلام شما بسیار موثر باشد. می توانید صدای خودتان را ضبط کنید و تا جایی که ممکن است به آن گوش داده و روی بیان و لحن خود کار کنید.
واکنش نشان دادن به صحبت ها
حضور فعال داشتندر بحث و گفتگو بسیار مهم و موثر است. می توانید از تکان دادن سر در تایید حرف طرف مقابل استفاده کنید. منظور از واکنش نشان دادن، این است که گاهی دیگران را تایید کنید، یا با مساله ای مخالفت نمایید. همانطور که گفته شد شما می توانید با تکان دادن سر خود این کار را انجام دهید یا با عوض کردن حالات چهره ی خود این پیام را به او بدهید که به حرف هایش گوش می دهید و این مکالمه برایتان مهم است.
تاثیر ظاهر بر اعتماد به نفس
شاید هیچ راهی به اندازه ی تغذیه ی درست و ورزش کردن به پیدا کردن ظاهر مناسب کمک نکند. ورزش علاوه بر کمک به پیدا کردن اندام مناسب با افزایش تحرک و خونرسانی و ترشح هورمون های نشاط آور در شادابی و سلامت ذهن و روان هم موثر است . با اعتماد به نفس ها معمولا اهل ورزش هستند چرا که ورزش کردن به طرز عجیبی اعتماد به نفس را بالا میبرد و شفای ذهن و جان را همزمان به همراه دارد. دغدغه های ذهنی هنگام ورزش تخلیه شده و اخساس خوبی خواهید داشت. از اهمیت پوشش و تاثیر آن در اعتماد به نفس هم نباید غافل شد. شاید بگویید که شنیده اید تن آدمی شریف است به جان آدمیت نه همین لباس زیباست نشان آدمیت. یعنی لباس مهم نیست و روح و جان و باطن است که اهمیت دارد.بله این درست است؛ اما واقعاً نیاز است در کنار باطن خوبی داشتن، از ظاهر مرتب و قابل قبولی برخوردار بود.درون و بیرون زیبا داشتن هر دو به یک اندازه مهم هستند و می توانند به ما کمک کنند تا بتوانیم به افرادی لایق، کارآمد، جذاب و دوست داشتنی تبدیل بشویم و موفق و با اعتماد به نفس به نظر بیاییم. پوشش خوب هم زبان بدن را تقویت می کند و هم اعتماد به نفس را بالا می برد..
ما با نوع پوششمان به مخاطبمان فرصت ارزیابی می دهیم و تمیزی و شیک پوشیدن تصویر خوشایندی از ما در ذهن بقیه ایجاد می کند.این سوال اینجا شاید مطرح شود که شیک پوشی به چه معناست و آیا حتما باید لباس هایی گران از برندها و مارک های مختلف پوشید و در همه حال مطابق مد روز بود؟
شیک پوشی لزوما به معنی لباس گران قیمت پوشیدن نیست. آراستگی و خوش سلیقگی است که می تواند فرد را با ظاهری جذاب و دلربا نشان بدهد. خوب لباس پوشیدن می تواند فرد را زیبا و موقر نشان دهد و بالعکس. فراموش نکنید اولین چیزی که مخاطب از شما می بیند ظاهر شماست و این آراستگی ظاهری هم می تواند حس خوبی در خودتان ایجاد کند و هم تاثیر مثبتی روی ذهن کسانی بگذارد که به نوعی با شما در ارتباطند.
آخرین دیدگاهها