شناسایی استعداد ها بحثی کلیدی است اما افراد خصوصا در کودکی معمولا با سرکوب استعداد هایشان از طرف والدین و مدرسه و …مواجه می شوند.
پرورش استعدادها و تقویت نقاط قوت بسیار مهم است. به عبارت دیگر تبدیل استعداد به قدرت و توانمندی تا فرد بتواند در مسیری که مستعد است پیش رفته و موفق باشد.
خانواده و محیط
خانواده نقش اولیه در هدایت کودک و موفقیت او دارد. پدر مادر و اطرافیان درجه یک کودک با کارهای خود تاثیر مستقیم و غیر مستقیم بر عملکرد او می گذارند. این کارها از تشویق و دلگرمی تا کشف و پیگیری استعداد کودک و تمرکز روی نقاط قوت را در بر می گیرد.
کودک سرشار از استعدادهای بالقوه ای است که برای شکوفایی نیاز به بستر مناسب دارد. انواع بازی ها و کارهای فکری و همینطور تشویق کودک به جای دلسرد کردنش نقش مهمی در آینده شغلی و زندگی او دارد.
عزت نفس و اعتماد به نفس
این دو اصطلاح از کلیدی ترین مفاهیم شخصیت هستند که در همه ی زمینه های زندگی از جمله مسیر شغلی تاثیر گذارند. ریشه و خاستگاه اصلی اعتماد به نفس و عزت نفس در روان کودک، از خانواده است جایی که کودک در آن متولد شده و رشد می کند و بیشترین تاثیر را می پذیرد.
اعتماد به نفس، خودباوری و مهارت فرد در انجام کارهایش و عزت نفس، احساس ارزشمندی و احترام به خود است که هر دو در سنین کودکی و نوجوانی در فرد شکل گرفته و خود انگاره ی او را می سازد. هر چقدر فرد اعتماد به نفس و احساس ارزشمندی و خود دوستی بیشتری را آموخته باشد شناخت استعدادها و پرورش و ظهور آنها برایش آسانتر و در نتیجه در مسیر شغلی و زندگیش موفقتر است.
بنابراین والدین و اطرافیان با رفتارهایشان تاثیر بسیار زیادی در ناخودآگاه فرزندانشان می گذارند و می توان امیدوار بود کودکی که از سنین پایین با عزت نفس و اعتماد به نفس بار بیاید در رشد و نمو استعدادهایش موفق عمل کند.
خود باوری نقطه ی مقابل ترس
والدین ، مدرسه و …می توانند انگیزه های فرد برای موفقیت را تقویت کنند یا برعکس با ایجاد ترس یا احساسات منفی باعث عدم بروز خلاقیت های او بشوند. کودکی که مدام واکنش های مثبت برای کارهای خلاقانه و در جهت استعدادهایش دریافت می کند ترغیب می گردد بیشتر در این مسیر گام بردارد. ایجاد حس گناه، عدم لیاقت یا نا کافی بودن، سرزنش کردن در زمان اشتباه باعث شکل گیری خود انگاره های منفی شده که نتیجه آن ترس کودک از انجام کارها و بروز استعدادهای طبیعیش است.
تاکید بر جنسیت
نگاه مقایسه و رقابت
قدرت انسان در برابر موانع
اگرچه عوامل و موانع درونی و بیرونی زیادی در پرورش و شکوفایی استعدادها وجود دارد اما واقعیت این است که انسان موجودی انتخابگر خلق شده که قدرت هر گونه کاری را داراست. مثال بارز و برجسته اش بتهوون خداوندگار موسیقی است مه علی رغم زندگی در خانواده ای پرجمعیت و فقیر و همینطور مشکل شنوایی بر بالاترین قله های موسیقی ایستاد و با شکوه ترین سمفونی ها را خلق کرد و هیچ چیزی مانع او نشد.
پس تمام موانع اگرچه باید تحلیل و بررسی شوند اما در نهایت نقش اراده و انتخاب و پشتکار فرد نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
آخرین دیدگاهها