معمولا ما علاقه داریم بدانیم چه مسیر شغلی و کاری مناسبمان است و در آن احساس شادی و معنا بخشی به زندگیمان را تجربه می کنیم. برای افراد زیادی در زندگی نیاز به تغییر در شغل و رشته ای که در آن تحصیل کرده اند اتفاقی است که می افتد و آنها را در جستجوی چاره برمی انگیزاند.
دکتر جان هالند روانشناس مشهور بر اساس تیپ های شخصیتی شش گانه پرسشنامه ای طراحی کرده که مطابق آن افراد با توجه به ترجیحات شخصیشان به شغل مناسب خود پی خواهند برد. او معتقد است مردم بیشترین موفقیت و رضایت شغلی را زمانی تجربه می کنند که محیط کارشان با علایقشان همخوانی داشته باشد.
تیپ های ششگانه هالند
تست رغبت سنج هالند، آزمونی است که مورد توجه موسسات و سازمان های مختلفی قرار گرفته تا از طریق آن بتوانند افراد جویای کار را بر اساس علاقندی ها و ترجیحاتشان طبقه بندی نمایند. مطابق دسته بندی هالند شش تیپ شخصیتی عمده از این قرارند:
۱-واقعگرا : عملی و فیزیکی
با ابزارها ، وسایل و اعداد بیشتر تمایل دارند کار کنند.
۲-جستجوگر و متفکر: اهل تفکر و پژوهش
قدرت تفکر بالایشان برای ایده پردازی و تحقیق و مشاغل مرتبط مناسب است.
۳-هنری و مبتکر : نوآور، خلاق و آفریننده
هنرمندان در این گروه هستند که عمدتا اهل طراحی و خلق هستند و به سیک خود زندگی می کنند.
۴-اجتماعی : علاقمند به ارتباطات اجتماعی و یاری رسان، آموزش و پرورش
افراد اجتماعی عاشق ارتباط با مردمند و در زمینه آموزش و مشاغل مرتبط با حل مسائل مردم همچون مشاوره، قوی عمل می کنند.
۵- جسور و رهبر : جسور و مدیر
افراد پیشرویی هستند که قدرت رهبری و شجاعت بالایشان آنها را برای مدیریت آماده می کتد.
۶-قانونمند و قراردادی : سازماندهی
کار با شرکت ها و پیروی از قواعد از اهداف این گروه است.
کدهای هالند
بعد از انجام تست هالند میزان همخوانی شما با مشاغل مختلف مشخص می شود . معمولا در هر فردی یک یا چند مورد از مجموع شش تیپ شخصیتی که نام برده شد امتیاز بیشتری کسب می کنند. از کنار هم قرار دادن حروف اول تیپ های غالب بعد از آزمون رغبت سنج هالند ، کدهایی به دست می آید که به کدهای هالند معروف است و به فرد نشان می دهد که برای چه مشاغلی مناسب تر است. یعنی مثلا برای کد AES که حروف اول تیپ های هنرمند، جسور و اجتماعی است مشاغل مشترکی پیشنهاد می شود.
هالند به همه زوایای شخصیت کار ندارد او بیشتر روی تیپ تمرکز دارد و تاکیدش یر ارتباط بین فرد و محیط کار است. اینکه در کدام محیط امکان پیشرفت بیشتر وجود دارد و رضایتمندی بالایی حاصل می شود. ضمن اینکه آزمون او بیشتر روی ترجیحات و علاقمندی های شغلی تمرکز دارد و به مسائلی مثل استعداد و … نمی پردازد. در واقع کدی که به دست می آید می تواند به یک دانش آموز خصوصا در زمان انتخاب رشته دانشگاه یا به صورت کلی فردی که در جستجوی کار، تغییر شغل و یا به دست آوردن رضایت شغلی بیشتر است کمک کند تا بر اساس گرایش هایش شغل های مورد علاقه اش را بشناسد.
آخرین دیدگاهها