سفر در مسیر شغلی_گام هشتم : ایستگاه تغییر شغل

هیو مک لیود می گوید:

دلایل مختلفی وجود دارد که ممکن است افراد به خاطر آنها در شرایطی قرار گیرند که بخواهند شغلشان را تغییر دهند.

جدای از استرس های ناشی از این مساله اینکه چطور شغل قبلی را رها و شغل تازه ای را شروع کنید باید مورد توجه قرار بگیرد.

نیاز به تغییر شغل

عوامل زیادی می توانند در تغییر شغل دخیل باشند. رسیدن به درآمد بیشتر، کسب رضایت شغلی و بیرون آمدن از کاری که به دلیل مسائلی نظیر ارزش های شغلی، همکاران، عدم تناسب شغل با علاقمندی ها ، مهارت ها و استعدادهای فرد ، ساعات کار و … فرد را درصدد تغییر شغل قرار می دهد. تغییر شغل می تواند چالش بسیار بزرگی باشد اما گاهی فرد ناگزیر است برای بهبود زندگی شغلیش این تصمیم را بگیرد.

فرآیند تغییر شغل را چگونه طی کنیم؟

تغییر شغل معمولا فرد را در یک سردرگمی قرار می دهد و در هر صورت کاری است که با ریسک پذیری همراه است. ممکن است ناگزیر باشید برای سازمان ها و شرکت های مختلفی رزومه بفرستید و شاید اصلا بخواهید برند یا کسب و کار جدیدی راه بیندازید که مدیریت آن با خودتان است. احتمالش است که نیاز به یادگیری مهارت های تازه برای شغل جدیدتان  داشته باشید و یا نیاز باشد با درآمد کمتری در ابتدا شروع به کار کنید. همه ی اینها مستلزم ریسک است و در نتیجه باید آماده رویارویایی با مسائل مختلف باشید. طبیعی است که مثلا مخالفت های اطرافیان با این مساله را ببینید که قصد دارند در منطقه امنتان نگهتان داشته و خواسته و ناخواسته از تغییر و پیشرفتتان ممانعت کنند. شما در حال ایجاد تغییر در مسیر شغلی خود هستید و این مساله با توجه به نیازها و خواسته هایتان شکل گرفته که ممکن است بقیه قادر به درک آن نباشند.

اجرای تصمیم تغییر شغل

یک روز در خانه تان نشسته اید و به سرتان می زند از کار فعلیتان استعفا دهید و سر از جایی تازه و شغلی جدید در بیاورید؟

داستان جالبی است اما خیلی اوقات فکر تغییر شغل یکجا و یک دفعه به سر کسی نمی زند. ممکن است در مواردی بر اثر اتفاقات ناگهانی یا اختلافاتی تصمیم بگیرید کار فعلیتان را ترک کنید ولی در اکثر موارد فرد در طول یک فرآیند و به تدریج به این نتیجه می رسد که کارش را رها کند و در جستجوی کار تازه ای برآید. در این بین دلایل این تصمیم اهمیت زیادی دارد که باید واکاوی شود.

 

دلایل تغییر شغل

ما آدم ها ثابت و بدون تغییر نمی مانیم. چه بسا کار یا کارهایی را که دوست داشته باشیم انجام دهیم زمانی بشناسیم که سال ها مشغول به کار دیگری بوده ایم. از طرف دیگر تجربیات منحصر به فرد هر کس در زندگی باعث می شود که تصمیماتش تغییر کند و در نتیجه روی انتخاب هایش هم اثر می گذارد. پس طبیعی است که هر کسی در جایی از زندگیش تصمیم به توقف شغل فعلی و استارت کار تازه ای را بگیرد. این روند برای هر کسی متفاوت است. همانطور که دغدغه های هر فردی هم متفاوت است.

 

۱-تضاد ارزش ها

خیلی اوقات فرد دچار دوگانگی و تعارض در نظام ارزش هایش شده و نمی تواند تصمیم درستی بگیرد. ممکن است مدت ها درونش برای اینکه ارزش های شغلی که در آن است با ارزش های شخصی اش تضاد دارد متلاطم باشد. قبلا در مقاله ارزش های شغلی دیدیم که راهکارهایی برای حل تضاد ارزشی وجود دارد که می توان به کمک آنها اوضاع را تا حد زیادی آرام کرد تا به نتیجه نهایی رساند و در موارد تنها راه ترک محیطی است که با ارزش های فردی در تناقض است.

۲-نیاز به درآمد بیشتر

دنیای امروز با تکنولوژی و محصولات بی نظیری که به همراه آورده راهی به جز درآمد بیشتر برای رسیدن به رفاه باقی نمی گذارد. ذات کیفیت گرای انسان در جستجوی بهینه کردن زندگی و همه امکانات است و طبیعی است که رسیدن به درآمد بیشتر انگیزه ای مهم در مسیر شغل است.

۳-کار فعلی مانع رشد بیشتر است

با رشد شخصیت مسیر شغلی شما هم نیاز به رشد پیدا می کند و گاهی شغل فعلی پاسخگوی نیازهای شما برای ارتقا و پیشرفت نیست.

۴-مهارت های تازه

گاهی به دلیل مهارت های تازه ای که پیدا می کنید نیاز به تغییر شغل می یابید.

۵-نداشتن علاقه و انگیزه کافی برای انجام کار

نبود علاقه گاهی از همان ابتدا وجود دارد و فرد مثلا برای درامد سرکار می رود یا به مرور نوعی دلزدگی و بی انگیزگی در محیط کار برای ایجاد می شود.

۶-نارضایتی از شغل فعلی

معمولا شخصی که می خواهد کار فعلیش را رها کرده و سراغ کار دیگری برود نوعی نارضایتی نسبت به کار فعلیش را تجربه می کند. حتی اگر از بسیاری جهات کار فعلی مطابق میلش باشد باز هم دلایل نوشته شده و دلایل دیگر مثل نبود ارتباط خوب با کارفرما یا همکاران، مسافت زیاد و درنتیجه رفت و آمد دشوار و… همه می توانند نارضایتی را در فرد ایجاد نمایند.

 

موانع تغییر شغل

۱-مقاومت در برابر تغییر

۲-ترس از قضاوت و تایید نشدن از طرف خانواده و دیگران

۳-نگرانی از مساله درآمد

۴-نداشتن مهارت های لازم

۵-نگرانی از ورود به محیط کاری جدید

 

گام های عملی برای تغییر شغل

۱- یادگیری مهارت های مربوط به شغل جدید

مخصوصا اگر این شغل جدید همان شغل مورد علاقه ی شما هم باشد نیاز به دانستن مسائلی پیدا می کنید که در همان حوزه مطرح است. هر چقدر با علم و آگاهی بیشتری وارد شغل جدید شوید احساس راحتی و آرامش بیشتری را تجربه خواهید کرد. در مورد مهارت می بایست منطقی بود. درک این نکته ضروری است که شاید در پنجاه سالگی یادگیری مهارت ورزشی ای مثل بستکبال اگر که شما یک تازه کار باشید چندان آسان و سودآور نباشد.

 

۲- به خانواده و نزدیکانتان اعلام کنید که شغل تازه ای دارید و از آن به بعد می خواهید همان کار را دنبال کنید.

اینکه بقیه بدانند شغلتان را عوض کرده اید تاثیر چندانی برای شما ندارد معمولا آدم ها انقدر درگیر کار و فشردگی های زندگی خودشان هستند که دیگر فرصت زیادی برایشان نمی ماند که به تصمیمات و کارهای بقیه فکر کنند.

اینکه به افراد نزدیک بگویید که کارتان را تغییر داده اید بیشتر به این دلیل است برای این است که نیاز به هماهنگیشان با برنامه جدید زندگیتان است و از نظر زمان و مسائل دیگر همراهیشان را داشته باشید. در واقع شما با گفتن این موضوع پشتیبانی آنها را دارید.

۳-صرفه جویی در درآمد یا امکان رویارویی با حداقل درآمد. اگر همه جوانب سنجیده شده و در نهایت امکان ماندن در شغل فعلی حتی با ایجاد تغییراتی زیرکانه نباشد پیشنهاد می شود تا قبل از شروع کار جدید کار شغل فعلی خود را حفظ کنید. این مورد مخصوصا زمانی است که شما از نظر مالی در وضعیت با ثبات و آرامبخشی نباشید و رها کردن یکباره کارتان به استرس های روانی و مالیتان بیفزاید. ریسک این کار بسیار بالاست و شما را در وضعیت سختی قرار می‌دهد. گاهی فرد با ایجاد تغییراتی در کارش می تواند به موفقیت های چشمگیری دست پیدا کند و در حین کاری که می کند شغل رویاییش را تجربه کند.

به طور کلی شما می توانید از درآمد شغل الانتان برای استارت کار جدید خود بهره ببرید و وقتی کار تازه استارت خورد کار قبلی را ترک کنید. اما اگر پس انداز قابل توجه دارید و مهارت های کافی برای شروع کار جدیدتان را کسب نموده اید یا در شرایطی که کار فعلی آنقدر انرژی و وقت از شما می گیرد که توان رسیدگی به بیزنس تازه تان را ندارید،ترک شغل فعلیتان نگران کننده نخواهد بود.

۴- تغییر شغلتان را در راستای توانمندی ها و علاقمندی هایتان قرار دهید. هر چقدر که کار شما در در جهت علاقه، مهارت و استعدادتان باشد رضایت بیشتری در شما شکل می گیرد که این رضایت شخصی در همه جنبه های زندگیتان اثرگذار خواهد بود.

 

 

به اشتراک بگذارید
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در linkedin
پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *